38/13 VALTUUSTOALOITE HANKINTASTRATEGIAN LUOMISEKSI 1051/00.01.02/13

Valtuutettu Riikka Slunga-Poutsalo esitti Perussuomalaisten ryhmän puolesta 11.9.2013 kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan aloitteen:

”Lohjan kaupungilla on hyvä hankintaohje kaupungin eri toimintojen kilpailuttamiseen. Ohje sisältää selväsanaisesti hankintaprosessin vaiheet, asiaa koskettavat lakipykälät ja käytännöt. Hankintojen ja kilpailutuksien sisältöön ohje ei ota kantaa. Nyt on kuitenkin kotiinpäin vedon aika. Mielestämme kaupungin kaikissa hankinnoissa ensisijainen lähtökohta tulee olla paikallisten palveluntarjoajien ja yrittäjien tukeminen. Rahan tulee jäädä tälle alueelle aina kun se vähänkin on mahdollista. Hankintalainsäädäntö antaa tähän hyviä mahdollisuuksia painottaa esimerkiksi elintarvikkeiden tuoreutta, jolloin pitkät kuljetusmatkat eivät täytä tätä ehtoa jne. Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että kaupunginhallitus ryhtyy heti toimiin hankintastrategian luomiseksi lähtökohtana kokonaistaloudellisesti lohjalaisten etua palveleva ohjeistus hankintoihin ja kilpailutukseen.”

Valtuusto päätti 11.9.2013 § 142 lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Aloite lähetetty 13.9.2013 johtoryhmän sihteerille.

Aloite lähetetty johtoryhmän päätöksellä tekniseen toimeen valmistelua varten 16.9.2013.

2014 Hankintalain peruslähtökohta on markkinoiden hyödyntäminen taloudellisten hankintojen toteuttamiseksi.

Hankintalakia täydentää kestävän kehityksen näkökulmasta annetut ohjeistukset. Hankinnoissa tulee tarjoajia kohdella tasapuolisesti ja varsinaisesti paikkakuntakohtaisia ehtoja ei voida asettaa. Kaupungin tavarahankinnat ovat moninaiset. Useissa tuotteissa on menty mukaan Kuntahankintojen kilpailuttamiin sopimuksiin, ja saatu näin suuren hankintamäärän tuoma hyöty. Mm. elintarvikehankinnat suoritetaan tällä hetkellä Kuntahankintojen kilpailuttaman puitesopimuksen mukaisesti. Menettelyyn sisältyy lähiruoka ja luomuruoka mahdollisuus. Tältä osin ruoka- ja siivouspalveluyksikkö selvittää omalta osaltaan hankintamäärän edellyttämiä mahdollisuuksia.

Osassa tavarahankinnoista on edellytetty noutomahdollisuutta, ja tältä osin paikkakunnalla olevalla tuotevarastolla on ollut merkitys hankintapäätökseen. Lähtökohtana on ollut, että tavara on oltava noudettavissa. Noutohankinnoissa käytetään myös ns. vakiintuneen ostopaikan käytäntöä, jolloin esimerkiksi teknisen toimen kunnossapitohankinnoissa, hankinta voidaan suorittaa lähimmästä paikasta.

Osa tavarahankinnoista tehdään toimitushankintoina, ja tällöin tavaran laatuedellytyksistä täyttävistä tuotteista valitaan edullisin.

Selvityksen perusteella kaupungin tavarahankinnoissa huomioidaan jo nyt paikkakunnalla sijaitseva noutopiste niissä hankintatapauksissa, joissa se on perusteltua. Lisäksi elintarvikehankinnoissa selvitetään lähiruokamahdollisuuksia, joissa tähän mennessä hankinnan esteenä on ollut riittävän elintarvike määrän saanti.

Aloite esitetään edellä olevan selvityksen perusteella loppuun käsitellyksi.

Tekninen lautakunta 18.3.2014 § 46: Aloite esitetään loppuun käsitellyksi.

Kaupunginhallitus päätti 7.4.2014 § 165 esittää, että valtuusto hyväksyy aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Kaupunginvaltuusto 16.4.2014 § 42: Valtuutettu Heikki Linnavirta esitti, että valtuustoaloite 38/13 ”Aloi te hankintastrategian luomiseksi” todettaisiin edelleen vireillä oleviksi.

Valtuusto totesi aloitteen edelleen vireillä olevaksi.

Hallintopäällikkö Raija Rönkä-Nieminen 18.3.2015: Kynnysarvot alittavissa hankinnoissa on mahdollista keskittää kyselyt alueen toimijoille. Tuote tai palvelukohtaisesti näin toimitaan. Kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa, joita säätelee julkisten hankintojen lainsäädäntö, ei tarjoajia voida rajata paikallisesti. Elintarvikehankintojen osalta ruokahuollon kehittämistyöryhmän linjausten mukaisesti ollaan vuoden 2016 talousarvioon esittämässä lisämäärärahaa lähiruokahankintojen tekemiseksi. Tarkoituksena on hankkia 20 % elintarvikkeista lähiruokahankintana. Tähän liittyvä tuottajatilaisuus on järjestetty loppuvuodesta 2014. Aloite esitetään loppuun käsitellyksi.

Tekninen lautakunta 24.3.2015 § 52: Aloite on edelleen vireillä.

Kaupunginhallitus 30.3.2015 §: 140: Aloite on edelleen vireillä.

Kaupunginvaltuusto 15.4.2015 § 54: aloite on edelleen vireillä.

Tekninen lautakunta 25.11.2015 § 181: Tekninen lautakunta päättää

1) todeta, että kaupungin hankinnat suoritetaan hankintaohjeiden ja hankintalain puitteissa;

2) todeta, että kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa voidaan kohdentaa hankinta alueen toimijoille,

3) esittää kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle, että aloite esitetään loppuun käsitellyksi.

Kaupunginhallitus 30.11.2015 § 451: merkitsi tiedoksi teknisen lautakunnan selvityksen ja päätti esittää kaupunginvaltuustolle aloitetta loppuunkäsitellyksi.

Kaupunginvaltuusto 4.4.2016 § 54: aloite on edelleen vireillä.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa